Landana 1000 Dagen, een meesterlijk gerijpte kaas!

De bekroning van de kunst van het Hollandse kaasmaken; een meesterlijk gerijpte Hollandse kaas. Voor Landana 1000 Dagen worden uitsluitend de beste kazen geselecteerd, die 1000 dagen in alle rust op natuurlijke wijze rijpen.

De bijzondere rijpingscondities verlenen Landana 1000 Dagen zijn volle, gerijpte smaak. Het optimale samenspel van een constante temperatuur, een specifieke luchtvochtigheid en het zorgvuldige verzorgen van de kaas is het goed bewaarde geheim van Landana 1000 Dagen. Alleen onder deze ideale rijpingsomstandigheden kan de beste kwaliteit worden gegarandeerd.

Tijdens het lange rijpingsproces van maar liefst 1000 dagen verliest de kaas bijna 25% van het oorspronkelijke gewicht. Uiteindelijk heeft de kaas nog maar een gewicht van ca. 9 kg. en zijn platte, ronde vorm waarborgt een gelijkmatige natuurlijke rijping van de kaas.

Tijdens de rijpingstijd keert en verzorgt de kaasmeester de kazen met de grootste zorgvuldigheid. Door regelmatig op de kaas te kloppen en met behulp van zijn kaasboor volgt de kaasmeester regelmatig het rijpingsproces van Landana 1000 Dagen op kleur, smaak en consistentie.

De affinage – de rijping en intensieve verzorging van de kaas – wordt na 1000 dagen beloond met een volle, intense maar zeer verfijnde smaak. De kaas heeft een warme, gouden kleur, die doet denken aan de warme kleur van karamel. De bekroning van de traditionele Hollandse kunst van het kaasmaken.

Fijne mineraal- en eiwitkristallen uitten zich als witte puntjes in de kaas en zijn het zicht- en waarneembaar bewijs van zijn meesterlijke rijping. Zijn consistentie is vast en brokkelt iets, wanneer men hem snijdt.

Voordat Landana 1000 Dagen zijn zilveren etiket krijgt, wordt iedere kaas nog een keer  persoonlijk door de kaasmeester gecontroleerd, zodat alleen de allerbeste kwaliteit het kaaspakhuis verlaat.

Op een kaasplateau is Landana 1000 Dagen puur genieten, bijvoorbeeld met een fraaie wijn die uitstekend bij hem harmonieert, zoals een frisse Sancerre of een Barolo uit de Barrique. Grof geschilferd of in kleine blokjes is Landana 1000 Dagen ook heerlijk in bijvoorbeeld een salade. Dankzij zijn volle smaak worden zo vele gerechten extra smakelijk.

Tip: het beste kan Landana 1000 Dagen op traditionele wijze bij circa 12° C in een kaasstolp bewaard worden. Anders legt u de kaas in de onderste lade van de koelkast. Neem de kaas ca. een half uur van tevoren uit de koelkast om van 1000 Dagen optimaal te genieten. Op kamertemperatuur komt zijn harmonieuze smaakpalet maximaal tot uiting en de kaas laat zich bovendien beter snijden.